Kusursuz bir tik güverteyi herkes sever. Tekne gösterilerinde ve şık Akdeniz rıhtımlarında harika görünüyorlar ve en zorlu koşullarda mükemmel kaymazlık özellikleri sağlıyorlar.
Ancak teak’in dezavantajları da vardır. Öncelikle, özellikle modern ve muhtemelen nispeten ince bir tik güverte düzenli olarak fırçalanırsa, sonsuza kadar sürmez. En uç noktada, bir güvertenin fırçalama yoluyla her yıl 1 mm kalınlık kaybettiğini gördüm. Yüksek değiştirme maliyeti göz önüne alındığında, bunun bir yatın yeniden satış değeri üzerinde önemli bir etkisi olabilir.
Malzeme ayrıca güneşten gelen ısıyı kolayca emer ve tropiklerde veya Akdeniz yazında çıplak ayakla yürümeyi rahatsız eder. Bu aynı zamanda teknenin içinin ısınmasına da katkıda bulunur.
Tik ağacı (Tectona Grandis) anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan ve dış ortam koşullarına karşı dayanıklılığı ile bilinen tropikal bir ağaçtır. Tik ağacı yalnız Uzak Doğu’da Burma (Myanmar) ve Endonezya’da yetişir. Teak Ağacı ; Yatlarda ve gemilerde, suya temasta bu ağaç kullanılır. Deniz suyuna, haşerata, güneşe ve diğer etkenlere karşı 500 seneye yakın direnme gücü vardır.Hindistanın güney kısımlarında Almanların yürüttüğü kazı çalışmalarında 800-900 yıllık mezarlardan tik ağacından yapılmış nesneler yara almadan ve çürümeden gün ışığına çıkarılmıştır.